ΟΜΑΔΕΣ

Ομάδες

Σύμφωνα με τον Irvin D. Yalom (2005), η ομαδική θεραπεία προσφέρει στον άνθρωπο μία ευκαιρία:

• Να δεχτεί και να προσφέρει υποστήριξη και ανατροφοδότηση
• Να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία
• Να πειραματιστεί με νέες διαπροσωπικές συμπεριφορές
• Να μιλήσει ειλικρινά και άμεσα για συναισθήματα
• Να αποκτήσει επίγνωση και κατανόηση των δικών του σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών βλέποντας τα μοτίβα σχέσεων που αναπτύσσονται τόσο μέσα όσο και έξω από την ομάδα
• Να μάθει να κατανοεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων
• Να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση, την εικόνα του εαυτού και την αυτοεκτίμησή του
• Να επιτύχει μία προσωπική αλλαγή μέσα στην ομάδα με την προσδοκία ότι θα μεταφέρει αυτή τη μάθηση στη ζωή του έξω από την ομάδα.

Βασικό αξίωμα στην ομαδική θεραπεία είναι το ότι κάθε μέλος της ομάδας, αργά ή γρήγορα, όταν χαλαρώσει μέσα στην ομάδα, αναμένεται να δείξει τον ξεχωριστό τρόπο σύνδεσης που έχει αναπτύξει κατά την διάρκεια όλων των φάσεων της ανάπτυξης του. Όταν αυτός εξεταστεί, μια και αυτό είναι αυτό που οι ομάδες μπορούν να κάνουν με εξαιρετικό τρόπο, το κάθε μέλος της ομάδας διαμέσου αρχικά της ανατροφοδότησης (feedback) και λίγο πιο μετά διαμέσου της ενδοσκόπησης αποκτά και ένα νοητικό χάρτη με τις εξής πληροφορίες:

1. Αυτός είναι ο τρόπος σου, η συμπεριφορά σου.
2. Αυτός είναι ο τρόπος που οι άλλοι άνθρωποι νοιώθουν για αυτήν σου την συμπεριφορά.
3. Αυτός είναι ο τρόπος που οι άλλοι σκέφτονται για σένα εξαιτίας αυτής σου της συμπεριφοράς.
4. Αυτός είναι ο τρόπος που η συμπεριφορά σου επηρεάζει την γνώμη που εσύ έχεις για τον εαυτό σου.

Tα μέλη της ομάδας σχηματίζουν εκτιμήσεις για τον εαυτό τους, τον νοητικό τους χάρτη. Αυτός ο νοητικός χάρτης είναι η προσθήκη που ο Irvin Yalom, έκανε στις ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, τα περίφημα ¨encounter groups¨, που έκαναν πολύ καλή δουλειά στο να εστιάζουν την προσοχή των μελών τους, στο εδώ και τώρα, δηλαδή στην καθαρή εμπειρία μέσα και μόνο μέσα στην ομάδα, αλλά δεν παρείχαν και τις απαραίτητες νοητικές πληροφορίες που αναφέρονται πιο πάνω. Σύμφωνα πάντα με τον Γιάλομ, δεν μπορεί κανείς να αρχίζει να αλλάζει χωρίς αυτόν τον νοητικό χάρτη.

Ομάδες Αυτογνωσίας

Στόχος των ομάδων αυτογνωσίας είναι η καλύτερη γνώση του εαυτού, μέσω της ανακάλυψης μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς που μας επηρεάζουν στις διαπροσωπικές μας αλληλεπιδράσεις. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών της ομάδας και με την καθοδήγηση ενός εκπαιδευμένου συντονιστή. Επιπλέον, η ομάδα παρέχει στο άτομο ένα ασφαλές περιβάλλον για να εξερευνήσει και να πειραματιστεί με εναλλακτικές συμπεριφορές, βελτιώνοντας την επικοινωνία και προωθώντας την ανάπτυξη υγειών διαπροσωπικών σχέσεων στον «έξω κόσμο».

Θεματικές Ομάδες

Ομάδες Διατροφής

Για πολλούς ανθρώπους, η συναισθηματική διατροφή (ή συναισθηματική υπερφαγία) είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στη προσπάθεια διαχείρισης του βάρους. Συναισθηματική διατροφή ορίζεται ως η κατανάλωση φαγητού για οποιοσδήποτε άλλους λόγους εκτός πείνας, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει κατά καιρούς. Συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη ή μοναξιά μπορούν να οδηγήσουν σε φτωχές διατροφικές επιλογές με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, θέτοντας την υγεία μας σε κίνδυνο.
Σε ένα ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον μπορείτε να μοιραστείτε τα προβλήματα, τις σκέψεις, και τις ανησυχίες σας σχετικά με το φαγητό και ότι συνεπάγεται αυτού. Στις ομάδες αυτές θα συναντήσετε άτομα που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις με εσάς και έτσι θα έχετε αλληλοϋποστήριξη και συνοδοιπόρους στην προσπάθεια σας να αντιμετωπίσετε τα εμπόδια που σας αποτρέπουν από το να αποκτήσετε μια υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα σας.

Ο στόχος της ομάδας είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες μια αρμονική σχέση με το σώμα τους, ώστε να μπορούν να απολαμβάνεται μια «υγιή» σχέση με το φαγητό.

Έμφαση δίνεται σε θέματα όπως:
• Κατανόηση του περιβάλλοντος και των συναισθημάτων που οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής
• Ευαισθητοποίηση σε θέματα Διατροφικών Διαταραχών
• Γνωσιακοί και Συμπεριφοριστικοί τρόποι αντιμετώπισης των επεισοδίων συναισθηματικής υπερφαγίας
• Ενίσχυση αυτοπεποίθησης
• Βελτίωση ή ενίσχυση υγιών διατροφικών συνήθειων
• Διατροφική Καθοδήγηση και Υποστήριξη

Ομάδες για γονείς

Οι ομάδες για γονείς είναι μια σειρά από οκτώ εβδομαδιαία (90λεπτα) εργαστήρια που έχουν στόχο να εφοδιάσουν τους συμμετέχοντες με πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες για διευκόλυνση και βελτίωση της οικογενειακής επικοινωνίας, προώθηση της θετικής πειθαρχίας των παιδιών/ εφήβων και μείωση της εμφάνισης προβληματικών συμπεριφορών, προάγοντας παράλληλα έναν υγιή τρόπο ζωής.
Τα εργαστήρια αυτά επιδιώκουν να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τους γονείς στο δύσκολο έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Απευθύνονται σε γονείς (ή ακόμη και σε παππούδες/ γιαγιάδες, ή φροντιστές) παιδιών ή εφήβων, που θέλουν να μάθουν, όχι μόνο πώς να διαχειρίζονται τις δύσκολες και προβληματικές συμπεριφορές των παιδιών τους, αλλά και πως να συμβάλουν στην ενίσχυση της προσωπικότητας τους, βοηθώντας τα να αναπτύξουν υπευθυνότητα, αυτονομία, αλληλοσεβασμό, αυτό-εκτίμηση, και ψυχική ανθεκτικότητα.
Οι ομάδες είναι μικρές (μέχρι δέκα άτομα) και συντονίζονται από συμβουλευτικό ψυχολόγο. Έχουν βιωματικό χαρακτήρα και παρέχουν την ευκαιρία στους γονείς να συμμετάσχουν ενεργά και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Μέσα από ασκήσεις, επιδείξεις, παιγνίδια ρόλων, κλπ, οι συμμετέχοντες εφοδιάζονται με πολύτιμα εργαλεία και στρατηγικές που μπορούν να τους ενισχύσουν στο σημαντικό γονικό τους ρόλο.
• Πώς να ενθαρρύνω και να ενδυναμώσω το παιδί μου.
• Πώς να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του.
• Πώς να αναπτύξω την ψυχική του ανθεκτικότητα.
• Πώς να κάνω το παιδί μου να με ακούει.
• Πώς να κάνω το παιδί μου να μου μιλά.
• Πώς να βάλω όρια και πώς να πειθαρχήσω το παιδί μου.
• Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να αυτονομηθεί.
• Πως να διαχειριστώ ικανοποιητικά τις συγκρούσεις και τα περιστατικά κρίσεων στο σπίτι.

Βιωματικά Εργαστήρια

Τα βιωματικά εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα (εφήβους, ενήλικες) που επιθυμούν να γνωρίσουν, άγνωστες μέχρι τώρα, πτυχές του εαυτού τους, μέσω της ολικής κινητοποίησης του συναισθήματος, του σώματος και του νου, έχοντας απέναντι τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και που έχουν ανάλογη επιθυμία για αλλαγή και ανάπτυξη. Η γνώση του εαυτού, μέσα από βιωματική μάθηση, είναι μια διαδικασία κατά την οποία η μάθηση επιτυγχάνεται μέσω της εμπειρίας, και συγκεκριμένα μέσω της ενεργής συμμετοχής. Παρά το γεγονός ότι η απόκτηση της γνώσης θεωρείτε μια εγγενής διαδικασία που συμβαίνει φυσικά, μια αυθεντική βιωματική εμπειρία και γνώση, απαιτεί και την παρουσία κάποιον άλλων συγκεκριμένων στοιχείων. Όπως για παράδειγμα, ο ρόλος των αισθημάτων και των συναισθημάτων, σύμφωνα με τον Moon (2004) είναι ένα σημαντικό μέρος της βιωματικής μάθησης. Ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο συμμετέχοντας σε ένα βιωματικό εργαστήριο ενθαρρύνεται να συμμετέχει άμεσα στην εμπειρία, και στη συνέχει να προβληματιστεί σχετικά με αυτή την εμπειρία.