ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία;

Η Παιγνιοθεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας που στηρίζεται στη φυσική ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι. Δίνει έμφαση στη λειτουργία και τον ρόλο που διαδραματίζει το παιχνίδι στην προετοιμασία του παιδιού στη ζωή. Στην Παιγνιοθεραπεία τα παιδιά χρησιμοποιούν το παιχνίδι με βάση το δικό τους ρυθμό και τις δικές τους ανάγκες για να εκφράσουν συμβολικά τις ανησυχίες, τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο παιδί να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του, να τα αποδεχθεί και να τα κατανοήσει.

Στόχοι της Παιγνιοθεραπείας

Στόχοι της Παιγνιοθεραπείας είναι να βοηθήσει το παιδί:

• να ανακαλύψει το προσωπικό του δυναμικό
• να διευρύνει τους τρόπους δημιουργικής έκφρασης
• να ξεπεράσει συναισθηματικά τραύματα ή πιεστικές αλλαγές στη ζωή του
• να ξεπεράσει προβλήματα συμπεριφοράς ή συναισθηματικές δυσκολίες που παρεμβάλλονται στη φυσιολογική του ανάπτυξη ή δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα του
• να εκφραστεί, να αναγνωρίσει συναισθήματα, να τα επεξεργαστεί και να βρει λύσεις.

Που Απευθύνεται

Η Παιγνιοθεραπεία απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 3 έως 11 χρονών, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ψυχοθεραπευτική μέθοδος για εφήβους. Απευθύνεται σε παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, μαθησιακές και κοινωνικές δυσκολίες, τραυματικές εμπειρίες κ.α. Μπορεί να βοηθήσει παιδιά που βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο στη ζωή τους μετά από ένα διαζύγιο, μια απώλεια, αλλαγή τόπου διαμονής ή σχολικού περιβάλλοντος, ή μετά τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Επίσης, αφορά παιδιά που μπορεί να εμπλέκονται σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, είτε βρίσκονται στη θέση του θύματος, είτε του θύτη.

Διαδικασία

Προκειμένου να ξεκινήσει ένα παιδί θεραπευτικές συνεδρίες παιγνιοθεραπείας, πραγματοποιείται ένα αρχικό ραντεβού με τους γονείς, οπότε και τίθενται οι στόχοι της θεραπείας και προσδιορίζεται ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστούν. Οι γονείς ενημερώνονται για την πορεία της θεραπείας σε προκαθορισμένα ραντεβού κάθε 7-10 συνεδρίες. Η συνεδρίες παιγνιοθεραπείας γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και διαρκούν 45΄με 50΄.

img_2461

pnoisis008 pnoisis009