8 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ “ΑP”

Αρχές της γονικής διαπαιδαγώγησης βάση του ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού

APCy Smaller Photo

 

Βασισμένη στην θεωρία δεσμού/προσκόλλησης, η προσέγγιση του Attachment Parenting, έχει μελετηθεί εκτενώς για πάνω από 60 χρόνια από ψυχολόγους και αναπτυξιολόγους ερευνητές, και τα τελευταία χρόνια από ερευνητές που μελετούν τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του. Αυτές οι μελέτες αποκάλυψαν ότι τα βρέφη γεννιούνται “καλωδιωμένα” με ισχυρές ανάγκες για φροντίδα και προστασία από τον κύριο φροντιστή, συνήθως τη μητέρα, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η συναισθηματική, σωματική και νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού ενισχύεται σημαντικά όταν αυτές οι βασικές ανάγκες ικανοποιούνται με σταθερότητα. Οι ανάγκες αυτές μπορούν να συνοψιστούν ως ανάγκη για εγγύτητα, προστασία, και προβλεψιμότητα.

Το κλάμα του μωρού, η σωματική προσκόλληση, και το πιπίλισμα είναι πρώιμες τεχνικές που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να κρατήσουν τη μητέρα κοντά. Καθώς τα παιδία μεγαλώνουν και αισθάνονται πιο ασφαλή στη σχέση τους με τη μητέρα, είναι σε καλύτερη θέση να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους και να αναπτύξουν ισχυρούς, υγιής δεσμούς με άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους.

Για να βοηθήσει τους γονείς σε αυτό το ταξίδι της γονεϊκότητας, ο οργανισμός Attachment Parenting International (API), δημιούργησε τις 8 αρχές της γονικής διαπαιδαγώγησης, βάση του ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται σε έγκυρες έρευνες και είναι αποτελεσματικές στο να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν ασφαλείς συναισθηματικές σχέσεις.

Το 1994 οι Lysa Parker και Barbara Nicholson ίδρυσαν την Attachment Parenting International, εμπνευσμένες από τη δουλειά των Sears και ανέπτυξαν τις 8 Βασικές Αρχές του ΑΡ. API αναγνωρίζει ότι κάθε οικογένεια έχει τις δικές τις μοναδικές συνθήκες, ξεχωριστές ανάγκες και πόρους. Οι 8 Αρχές έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού τους, να εντοπίζουν τις ανάγκες των παιδιών τους, και να ανταποκρίνονται στα παιδιά τους με σεβασμό και ενσυναίσθηση. Έτσι, μέσα από την εκπαίδευση τους σε θέματα που αφορούν την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, οι γονείς μπορούν να συντονιστούν με τις ανάγκες των παιδιών τους και να λειτουργούν πιο συνειδητά στη λήψη αποφάσεων.

Επίσης, ο API αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μια συνταγή για την ανατροφή των παιδιών που να ταιριάζει σε όλους. Συστήνεται όπως οι γονείς χρησιμοποιούν και τη δική τους κρίση και διαίσθηση, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τον δικό τους τρόπο ανατροφής και διαπαιδαγώγησης παιδιών που να ταιριάζει στην οικογένεια τους. Σκοπός του Attachment Parenting δεν είναι να δημιουργήσει ενοχές σε γονείς που δεν μπορούν να υιοθετήσουν όλες τις Αρχές, αλλά να τους βοηθήσει να γίνουν ενεργοί γονείς, με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς τα παιδία τους. Ο API υποστηρίζει το “Πάρτε ό, τι λειτουργεί για την οικογένειά σας και αφήστε τα υπόλοιπα.”

 

 

Οι 8 Βασικές Αρχές του ΑΡ είναι:

  1. Προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Προετοιμαστείτε στο να γίνετε γονείς.

Προετοιμαστείτε συναισθηματικά και σωματικά για την εγκυμοσύνη και τη γέννηση. Διερευνήστε τις διαθέσιμες επιλογές σας σχετικά με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας. Ενημερωθείτε για τη φροντίδα των νεογέννητων. Εκπαιδευτείτε για τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού, θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες και παραμένοντας ευέλικτοι.

  1. Ταΐστε το μωρό με αγάπη και σεβασμό.

Ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ικανοποιηθούν οι διατροφικές και συναισθηματικές ανάγκες ενός βρέφους. Ωστόσο, ακόμη και οι μητέρες που ταΐζουν το μωρό τους με “μπιμπερό” μπορούν να το βοηθήσουν στην ανάπτυξη ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού αν προσαρμόσουν συμπεριφορές ώστε να προσομοιάζουν του θηλασμού. Ακολουθήστε τα σημάδια πείνας του βρέφους/παιδιού, ενθαρρύνοντάς τα να τρώνε όταν είναι πεινασμένα και να σταματούν όταν έχουν χορτάσει. Προσφέρετε τους υγιεινές επιλογές τροφίμων και φροντίστε να είστε το παράδειγμα υγιών διατροφικών συμπεριφορών.

  1. Ανταποκριθείτε στις ανάγκες του παιδιού με ευαισθησία.

Ξεκινήστε από τη βρεφική ηλικία να χτίζετε μια σχέση εμπιστοσύνης και ενσυναίσθησης με το παιδί σας. Αυτή η σχέση κτίζεται όταν οι γονείς ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού με ευαισθησία, συνέπεια και αμεσότητα. Τα παιδία δεν μπορούν να αυτοπαρηγορηθούν, και οι γονείς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους με σεβασμό και ενσυναίσθηση, τα ηρεμούν και τα βοηθούν στο να μάθουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματα τους. Ανταποκριθείτε με ευαισθησία σε ένα  πληγωμένο παιδί, που εκφράζει έντονα συναισθήματα, και μοιραστείτε μαζί τη χαρά του.

  1. Χρησιμοποιείστε στοργικό άγγιγμα και τρυφερά χάδια.

Το άγγιγμα ανταποκρίνεται στις φυσικές ανάγκες του παιδιού για σωματική επαφή, στοργή, ασφάλεια, χαλάρωση και διέγερση. Η επαφή δέρμα-με-δέρμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, όπως κατά τη διάρκεια του θηλασμού, του μπάνιου ή του μασάζ. Το κουβάλημα του παιδιού ή Babywearing ανταποκρίνεται επίσης στην ανάγκη αυτή, ενώ βρίσκεστε εν κινήσει. Οι αγκαλιές, τα χάδια, το τρίψιμο στην πλάτη, το μασάζ και το φυσικό παιχνίδι βοηθούν και τα παιδία μεγαλύτερης ηλικίας.

  1. Διασφαλίστε ένα ασφαλή ύπνο στο παιδί, σωματικά και συναισθηματικά.

Τα μωρά και τα παιδιά έχουν ανάγκες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακριβώς όπως και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να πεινάνε, να νιώθουν μοναξιά, να φοβούνται, να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται. Βασίζονται στους γονείς για να τα παρηγορήσουν και να τα βοηθήσουν να ρυθμίζουν τα έντονα συναισθήματα. Οι τεχνικές εκπαίδευσης ύπνου μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες σε σωματικό και επίπεδο. Η ασφαλής συν-κοίμηση έχει πλεονεκτήματα, τόσο για το παιδί, όσο και για τους γονείς.

  1. Παρέχετε φροντίδα με συνέπεια και αγάπη.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχουν μια έντονη ανάγκη για τη φυσική παρουσία ενός συνεπούς, στοργικού και υπεύθυνου φροντιστή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, ιδανικά του γονέα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, διαλέξτε ένα άτομο για τη φροντίδα του παιδιού που να έχει σχηματίσει ήδη ένα δεσμό με το παιδί και να ενδιαφέρεται για αυτό, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη της συναισθηματικής σχέσης. Διατηρήστε ευέλικτα προγράμματα, και μειώστε στο ελάχιστο το φόβο και το άγχος του παιδιού, κατά τους αποχωρισμούς.

  1. Εφαρμόστε Θετική Πειθαρχεία/Διαπαιδαγώγηση.

Η Θετική πειθαρχία/διαπαιδαγώγηση βοηθά το παιδί να αναπτύξει ένα δικό του εσωτερικό μοντέλο αυτοπειθαρχίας και συμπόνιας για τους άλλους. Η πειθαρχία/διαπαιδαγώγηση που εμπεριέχει ενσυναίσθηση, αγάπη και σεβασμό για το παιδί, ενδυναμώνει και ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ γονέα και παιδιού. Αντί να αντιδράτε στη συμπεριφορά του παιδιού, ανακαλύψτε τις ανάγκες που οδηγούν στη συμπεριφορά. Επικοινωνήστε και βρείτε λύσεις μαζί και παράλληλα διατηρήστε την αξιοπρέπεια όλων.

  1. Προσπαθήστε να επιτύχετε ισορροπία ανάμεσα στη προσωπική και οικογενειακή ζωή.

Όταν βρίσκεστε σε ισορροπία είναι ευκολότερο να ανταποκρίνεστε συναισθηματικά στις ανάγκες του παιδιού. Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης, θέστε ρεαλιστικούς στόχους, βάλτε τους ανθρώπους πιο πάνω από τα πράγματα, και μην να φοβάστε να πείτε «όχι». Αναγνωρίστε τις προσωπικές ανάγκες του καθενός στην οικογένεια και καλύψτε τις χωρίς να συμβιβάζετε τη σωματική και συναισθηματική υγεία. Να είστε δημιουργικοί, να διασκεδάζετε και να απολαμβάνετε τον ρόλο σας ως γονιό, βρίσκοντας, παράλληλα, χρόνο για τη φροντίδα του εαυτού σας.

 

Professional-Badge