ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα πως δουλεύουμε

MentalPress

Ψυχοθεραπεία; Εγώ μπορώ να διαχειριστώ τα προβλήματα μου!

Η ψυχοθεραπεία είναι συχνά παρεξηγημένη και γεμάτη από στερεότυπα και λανθασμένες αντιλήψεις και αντί να αντιμετωπίζεται ως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που έχει την δυνατότητα να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, στιγματίζεται. Το να επισκέπτεται κανείς έναν ψυχολόγο | ψυχοθεραπευτή δεν διαφέρει από το να επισκέπτεται κάποιος έναν γιατρό για ένα πρόβλημα υγείας. Το σημαντικό είναι να είμαστε υγιείς τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν άγχος ή στεναχώρια, αλλά όταν τα συναισθήματα αυτά γίνονται ανυπόφορα η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να πάρετε και πάλι τον έλεγχο της ζωής σας. Και αυτό είναι δικαίωμά σας και, σίγουρα, όχι κάτι για το οποία θα πρέπει να ντρέπεστε. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους σε διάφορους τομείς της ζωής τους, από το άγχος της δουλειάς, μέχρι τα προβλήματα στη σχέση τους. Ότι κάποιος επισκέπτεται έναν ειδικό ψυχικής υγείας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βρίσκεται και σε φαρμακοθεραπεία ή θα ξεκινήσει τα φάρμακα. Από την άλλη, δεν σημαίνει ότι για άλλους τους ανθρώπους και όλες οι περιπτώσεις, η θεραπεία είναι μόνο αρκετή.

Πόσο διαρκεί μια θεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική είναι διαδικασίες που στηρίζονται στην ατομικότητα και διαφορετικότητα του καθενός. Δεν υπάρχει προκαθορισμένος, ούτε «συνταγογραφούμενος» αριθμός συνεδριών. Η θεραπεία που γίνεται σε λίγες μόνο συνεδρίες ποτέ δεν είναι ολοκληρωμένη και συχνά είναι επιφανειακή. Η διάρκεια μιας θεραπείας προκύπτει και εξαρτάται από την αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων όπως: η φύση των δυσκολιών, το χρονικό διάστημα έναρξης και ύπαρξης των δυσκολιών σας, η ένταση και η δυσφορία που συνοδεύει τις δυσκολίες σας, οι προσωπικές σας ανάγκες, η δέσμευσή σας στην θεραπεία, οι θεραπευτικοί στόχοι που έχετε θέσει.

Ποια είναι η κανονική διάρκεια της κάθε συνεδρίας;

Η κάθε συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά, μια φορά την βδομάδα. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, π.χ. παρέμβαση σε κρίση, μετά από συζήτηση με τον θεραπευόμενο πιθανόν να χρειάοντε πιο συχνές συνεδρίες. 

 

Πως καθορίζονται η μέρα και η ώρα των συνεδριών;

Η επιλογή της ημέρας και της ώρας γίνεται από κοινού, βάσει του καθημερινού προγράμματος. Η επιλεγμένη ημέρα και ώρα των συνεδριών αναμένεται να είναι σταθερή. Η σταθερότητα της ημέρας αλλά και η συνέπεια τήρησης της ώρας των συνεδριών, είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

 

Πότε μπορώ να ακυρώσω μια συνεδρία;

Τουλάχιστον μια 24 ωρών ειδοποίηση απαιτείται για κάθε ακύρωση. Οι συνεδρίες ακυρώνονται με λιγότερο από 24 ώρες προειδοποίηση, ή καμία προειδοποίηση, χρεώνεται το πλήρες τέλος συνεδρία. Εξαιρέσεις περιλαμβάνουν σοβαρή ασθένεια, έκτακτη ανάγκη και περιστάσεις πέρα από τον έλεγχό σας.

Πότε σπάζει το Ψυχολογικό Απόρρητο;

Το Απόρρητο ισχύει από την πρώτη μας κιόλας επικοινωνία και τα προσωπικά σας δεδομένα παραμένουν εμπιστευτικά. Ακόμη και στην περίπτωση εποπτείας ψυχολόγων | ψυχοθεραπευτών, η οποία γίνεται μόνο μεταξύ επαγγελματιών, ισχύει το ψυχολογικό απόρρητο και συζητούνται μόνο τα απαραίτητα θέματα για την υποστήριξη και βελτίωση της δουλειάς μας και συνεπώς για την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών.

Στην περίπτωση όμως που στη συνεδρία συζητηθούν θέματα που αποκαλύπτουν στοιχεία:

α) ότι υπάρχει περίπτωση να βλάψετε τον εαυτό σας ή οποιονδήποτε άλλο,

β) περί οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης ανηλίκου και

γ) για τρομοκρατικές ενέργειες

τα στοιχεία αυτά μπορούν να συζητηθούν από τους επαγγελματίες του Κέντρου με τους αρμόδιους φορείς (π.χ. Ψυχιατρικές Υπηρεσίες, Γραφείο Ευημερίας, Αστυνομία κτλ). Η οποιαδήποτε αναφορά των συγκεκριμένων δεδομένων στους αρμόδιους φορείς θα γίνει κατόπιν ενημέρωσης του θεραπευόμενου από ψυχολόγο | ψυχοθεραπευτή του κέντρου.