Blog

Διαβάστε άρθρα σχετικά με ψυχολογία, συμβουλευτική, ψυχοθεραπεία!

twinsb-650x433

Ασφαλή Συν-κοίμηση

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μπορεί να δεχτεί ένας νέος γονιός είναι αν το μωρό του κοιμάται καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα περισσότερα μωρά δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα, και πως ακόμη και το βράδυ έχουν ανάγκες όπως και κατά τη διάρκεια της μέρας. Για παράδειγμα μπορεί να ξυπνήσουν επειδή πεινούν, μπορεί να νιώθουν μοναξιά, να φοβούνται, να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται. Εκείνη τη στιγμή που ξυπνάνε χρειάζονται να έχουν κοντά τους ένα στοργικό γονέα που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες τους και θα κάνει το παιδί να νιώσει ασφαλές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα παιδία περνούν από διάφορα στάδια, υπάρχουν φάσεις όπου κοιμούνται κατά το μεγαλύτερο διάστημα της νύχτας και άλλες όπου μπορεί να ξυπνούν δύο και τρείς φορές. Αυτό οφείλεται στα διάφορα αναπτυξιακά στάδια από τα οποία περνά το μωρό. Άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα μωρό να ξυπνά τη νύχτα είναι οι εφιάλτες, η οδοντοφυΐα, κάποια ασθένεια, κάποια αλλαγή στη καθημερινότητα τους, κτλ. Τα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα στο στρες των γονέων τους, κάτι που επίσης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις συνήθειες ύπνου τους.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδία τους να μάθουν ότι η ώρα για ύπνο είναι μια ώρα όπου ρίχνουμε τους τόνους, ηρεμούμε, και δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο τα παιδία να μπορέσουν να κοιμηθούν.

Οι γονείς που μπορεί να είναι κουρασμένοι από τα συχνά ξυπνήματα ή που να έχουν έλλειψη ύπνου οι ίδιοι, πιθανόν να μπουν στο πειρασμό να δοκιμάσουν τεχνικές εκπαίδευσης ύπνου. Οι τεχνικές αυτές συστήνουν να αφήνουν οι γονείς τα μωρά να κλαίνε όταν ξυπνήσουν, ή και όταν τα βάζουν για ύπνο,  για να τα «διδάξουν»  πως να «αυτό-καλμάρονται» και να σταματήσουν να κλαίνε. Νέες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι τεχνικές μπορεί να έχουν επιβλαβή αποτελέσματα στη φυσιολογία του μωρού λόγο της αύξησης της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στον εγκέφαλο, με πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη συναισθηματική του ρύθμιση, τις συνήθειες ύπνου και της συμπεριφοράς του. Ένα βρέφος δεν είναι νευρολογικά ή αναπτυξιακά ικανό να ηρεμήσει ή να καταπραΰνει τον εαυτό του για να κοιμηθεί με έναν τρόπο που να είναι υγιές. Το τμήμα του εγκεφάλου που βοηθά στο να δημιουργηθεί αυτή η ικανότητα δεν έχει αναπτυχθεί έως ότου το παιδί είναι 2 ½  έως 3 ετών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ένα παιδί εξαρτάται από τους γονείς του στο να το βοηθήσουν να ηρεμήσει και επίσης να του μάθουν πως να ρυθμίζει τα έντονα συναισθήματά του. Ως εκ τούτου, η Attachment Parenting Cyprus (APCy) δεν υποστηρίζει την εκπαίδευση ύπνου στα παιδία, επειδή με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δεν ανταποκρίνονται οι γονείς στις βαθύτερες ανάγκες του παιδιού, προκαλώντας του έτσι αχρείαστο στρες με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του. Δηλαδή, με την εκπαίδευση ύπνου, ένα μωρό μπορεί να μάθει να κοιμάται μόνο του αλλά με συνέπεια να εσωτερικεύει το άγχος και το στρες που βιώνει και ως αποτέλεσμα να παραιτείται από την ανάγκη του για επαφή και κοντινότητα με τους γονείς. Ως γονείς καλό θα ήταν να αποφασίσετε αν αυτό είναι που θα θέλατε για το παιδί σας ή αν πιο σημαντική είναι η υγιής ανάπτυξη του (πνευματική, ψυχολογική, αλλά και σωματική) καθώς και να νιώθει ασφαλές και να σας εμπιστεύεται.

Η API και κατ’ επέκταση η Attachment Parenting Cyprus (APCy) ενθαρρύνει τους γονείς να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της νύχτας ακριβώς όπως κάνουν και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι γονείς ενθαρρύνονται επίσης να διερευνήσουν την ποικιλία των διαφορετικών διευθετήσεων σχετικά με τον ύπνο του μωρού (π.χ. συν-κοίμηση*), και να επιλέξουν τη προσέγγιση που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μωρού κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο το δυνατό σε μεγαλύτερο βαθμό. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες των βρεφών ποικίλουν, και ότι ως γονείς πρέπει να παραμένουμε ευέλικτοι και να καταλάβουμε ότι αναπτυξιακά είναι πολύ φυσιολογικό τα βρέφη/παιδία να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε επειδή θέλουν να φάνε, είτε επειδή έχουν ανάγκη από μια στοργική αγκαλιά.

*Τι είναι η συν-κοίμηση;

Συν-κοίμηση είναι όταν το βρέφος κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς, σε κοντινή απόσταση από το κρεβάτι τους (π.χ. σε παιδικό κρεβατάκι με τρεις τοίχους και με την τέταρτη πλευρά να παραμένει ανοιχτή από τη πλευρά του κρεβατιού των γονιών ή σε μια καλάθα με βάση) ή ακόμη και στο ίδιο κρεβάτι. Παρόλα αυτcullaά, η έννοια της συν-κοίμησης δεν είναι ταυτόσημη με το μοίρασμα του ιδίου κρεβατιού. Το Attachment Parenting υποστηρίζει την ασφαλή συν-κοίμηση, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες ασφαλείας. Εννοείτε ότι οι γονείς θα πρέπει να αξιολογούν τις ιδιαίτερες συνθήκες και καταστάσεις αυτών και των παιδιών τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιλέξουν ή και να προσαρμόζουν την καλύτερη πρακτική για αυτούς. Γονείς οι οποίοι συν-κοιμούνται με τα παιδία τους αναφέρουν ότι και οι ίδιοι καταφέρνουν να κοιμούνται περισσότερο, αλλά και τα παιδία τους απολαμβάνουν την ασφάλεια και τη ζεστασιά κι έτσι κλαίνε λιγότερο. Επίσης οι γονείς αναφέρουν ότι με αυτό το διακανονισμό ενισχύεται και η πρακτική του θηλασμού, καθώς και ο συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα στους γονείς και το παιδί.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να είναι ενημερωμένοι για τις σχετικές έρευνες που αφορούν τη πρακτική της συν-κοίμησης, καθώς και πως να την εφαρμόζουν χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του παιδιού. Σχετική βιβλιογραφία, όπως επίσης και οδηγό για ασφαλή συν-κοίμηση, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της API.  Επιπλέον, χρήσιμες οδηγίες για την ασφαλή συν-κοίμηση παραθέτει και ο Dr. James McKenna, καθηγητή Βιολογικής Ανθρωπολογίας και συντονιστή του Εργαστηρίου για τον ύπνο μητέρας-μωρού, στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Notre Dame.

 

 

Μετάφραση, προσαρμογή και συγγραφή κειμένου:

Ιφιγένεια Παύλου Ηρακλέους, MSc

Ψυχολόγος-Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

 

 

Πηγές:
API
University of Notre Dame

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *