Παιγνιοθεραπεία και το Θεραπευτικό Παραμύθι

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ-ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής, Ψυχοθεραπείας και Ανάπτυξης «Ψυχονόησης» σας προσκαλεί στο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ-ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ  «Παιγνιοθεραπεία και το Θεραπευτικό Παραμύθι» που διοργανώνει στη Λεμεσό σε συνεργασία με το Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης το «Έρμα» της Αθήνας.

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές) και εκπαιδευτικούς (νηπιαγωγούς, δασκάλους δημοτικής εκπαίδευσης), καθώς και σε άτομα που τους ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος τομέας (π.χ. γονείς).

Η Παιγνιοθεραπεία 

Η παιγνιοθεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας που στηρίζεται στην φυσική ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι. Θεωρεί το παιχνίδι ως κυριότερη μορφή φυσικής και αβίαστης μορφής έκφρασης και απελευθέρωσης από εντάσεις καθώς αποτελεί μια αναπτυξιακά κατάλληλη για παιδιά θεραπευτική προσέγγιση. 

Η Παιγνιοθεραπεία απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 3 έως 11 χρονών, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ψυχοθεραπευτική μέθοδος για εφήβους. Απευθύνεται σε παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, μαθησιακές και κοινωνικές δυσκολίες, τραυματικές εμπειρίες κ.α. Μπορεί να βοηθήσει παιδιά που βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο στη ζωή τους μετά από ένα διαζύγιο, μια απώλεια, αλλαγή τόπου διαμονής ή σχολικού περιβάλλοντος, ή μετά τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Επίσης, αφορά παιδιά που μπορεί να εμπλέκονται σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, είτε βρίσκονται στη θέση του θύματος, είτε του θύτη.

 

Στόχος σεμιναρίου

Στο σεμινάριο αυτό θα δουλέψουμε μέσα από ένα παραμύθι τον τρόπο που διαχειρίζονται τα παιδιά την θετική ή αρνητική εικόνα τους και τις επιπτώσεις στη καθημερινή ζωή τους. Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα μυηθούν στις βασικές αρχές και μεθόδους της παιγνιοθεραπείας, ενώ μέσα από βιωματικές δραστηριότητες  θα τους δοθεί η δυνατότητα να διερευνήσουν και να βιώσουν τη θεραπευτική δύναμη του παιχνιδιού, καθώς και να κατανοήσουν το παιχνίδι ως μέσο συμβολικής έκφρασης.

 

Μεθοδολογία 

Οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι παίξιμο ρόλων, σωματική έκφραση, δημιουργική συμβολική έκφραση μέσα από τη χρήση αντικειμένων και ζωγραφικής. Στο σεμινάριο θα δοθεί έμφαση στην επεξεργασία και τη διερεύνηση προσωπικών εμπειριών και βιωμάτων, σχετικών με τις τεχνικές της ενσωμάτωσης, του προβολικού παιχνιδιού και του παιχνιδιού ρόλων.

Η γλώσσα διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι η Ελληνική 

 

Συντονίστρια:

Δρ. Κατερίνα Κουρούκλη- Ρόμπερτσον, Ψυχοθεραπεύτρια με Διδακτορικό στη Δραματοθεραπεία από το Πανεπιστήμιο Surrey, Αγγλίας, και Ειδική Παιδαγωγός. Ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη σπουδών στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό κέντρο το Έρμα. Εξωτερικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πρόγραμμα ‘Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία’. Ιδρυτικό στέλεχος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών, μέλος του British Association for Dramatherapists, μέλος του Health Professions Council, πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Ψυχοθεραπευτών (Ε. Α. Ρ.) με το European Certificate of Psychotherapy (ECP). Είναι συντονίστρια Μουσικοθεατρικής ομάδας ατόμων  με αναπηρία του V.S.A. HELLAS.

Ημερομηνία

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016.

Ώρες Διεξαγωγής: 9:30-16:00

 

Χώρος

ΝΕΑ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Τράπεζας Κύπρου, Λεωφόρος Μακαρίου Γ', 121-123, Λεμεσός, 3021, Πρώτος Όροφος (Πρώην Λαϊκή Τράπεζα, νυν Τράπεζα Κύπρου)

Δείτε τον χάρτη για οδηγίες.

Κόστος

Συμμετοχή:

  • Για εγγραφές από 11/09 ως 22/09:   80€
  • Για φοιτητές:   60€

Τρόπος πληρωμής: Μέσω Τραπεζικού Εμβάσματος.

Διαδικασία Εγγραφής

 

‘Αλλες Πληροφορίες

Στο τέλος του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν υλικό των εισηγήσεων, καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης. 

Στο σεμινάριο θα προσφερθεί καφές και ελαφρύ γεύμα. 

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων